Min sadelpind sidder fast!

Der findes mange gode råd til hvordan man får en sadelpind ud som er groet fast. I de fleste tilfælde klares det ret let, men nogen gange må der hårdere midler i brug. I de fleste tilfælde er det bare gammelt fedt, som er årsagen. Dog kan det også være rust og korroderer aluminium, der er synderen, det ses ofte hos cykler der har været blevet brugt til vinterkørsel. Inden du starter skal du været opmærksom på der er en risiko for du beskadiger rammen. Denne artikel er kun ment som hjælp. Hvis du ikke er villigt til at løbe denne, så kontakt en cykelsmed.

Her er en fremgangsmåde, som du kan følge trin for trin – start for oven så risikerer du ikke at beskadige rammen unødvendigt.

  1. Husk at fjerne sadelbolten helt, så du er sikker på den ikke spænder.
  2. Brug en WD40 eller lignende til toppen af pinden, og brug derefter sadlen til at rokke fra side til side. Lad være med at volde – brug eventuelt en ikke så værdifuld sadel.
  3. Afmontér sadlen og og placér sadelpinden i en skruestik. Du kan bruge rammen som vægtstangsarm og derved øge kraften. Pas på ikke at beskadige baggaflen og rammen med vold. Husk at beskytte sadelpinden med gummi, hvis du ikke vil ødelægge den.
  4. Fjern krankboksen og hæld WD40, Cola eller nogen lignende op i sadelrøret nedefra. Udskift et par gange over nogle dage, og forsøg igen.
  5. Sav sadelpinden af over sadelrøret med en nedstryger. Afmonter klingen over brug den til at save riller på indersidenSavklinge af sadelpinden. 5-8 stykker, og vær opmærksom på ikke at ramme stellet. Slå den derefter forsigtigt ud i små stykker med en skruetrækker. Lad være med at tvinge en skruetrækker ind mellem sadelrør og sadelpind. Man laver let skrammer i røret, vær forsigtig. Husk at bruge en frisk savklinge.
  6. Den mere drastiske – Varm på sadelpinden. Prøv først med en varmepistol, derefter brug gasbrænder, for at løse gammelt fedt eller snavs. Pas på med at varme for længe. Du risikerer at aluminiums sadelpinden bliver blød, knækker eller deformere, og at rammen, samt lakering bliver beskadiget.

Hvis du ikke har den store erfaring med cykelreparationer kan du sagtens give dig i kast med punkt 1-4. Ellers søg hjælp hos en cykelsmed, eks. hos www.topbjerg-cykler.dk, som har stor erfaring med stålrammer.