Test: XLC multi-tool TO-M07

Multi-tool – den lille hjælper som man ofte bare slæber med, men som kan vise sig at være forskellen på god cykeltur, eller en lang gåtur/dyr taxatur.

De primære egenskaber for multitools er lille størrelse, lav vægt, relevante værktøjer og betjeningsvenlighed.

XLC Multi-tool TO-M07 er en del af den omfattende værktøjsserie fra tyske XLC. TO-M07 består af en blå alu-ramme der indeholder torx-, stjerne- og kærvskruetrækker, 2/2,5/3/4/5/6/8 mm umbraco, kædeadskiller samt en nippelnøgle.

Jeg har i de sidste 15 år kørt med AWS-4 fra Park Tool Co. Jeg har været begejstret for vægten og holdbarheden af stålrammen med stjerne- og kærvskruetrækker, og 4/5/6 mm umbraco. Så dette er mit sammenligningsgrundlag.

Størrelse og vægt

På trods af at størrelsen af XLC TO-M07  er næsten det dobbelte af min AWS-4, er vægten stort set det samme. Dette skyldes sikkert valget af aluminium som rammemateriale. Endvidere er selve længden på værktøjerne noget kortere. 8 mm umbracoen er næsten skåret ned til en lille “stub”, sikkert for at spare på vægten.

Designet er rimeligt fladt og bredt, så den ligger stadig fint i en ryglomme.

Relevante værktøjer

2/2,5/3/4/5/6/8 mm umbraco, mere end dækker alle de størrelse jeg nogensinde har haft behov for at løsne eller spænde på tur. Jeg har endnu aldrig mødt en torx-skrue på mine cykler, men jeg vil da ikke afvise at det kan forekomme. Stjerne- og kærv er selvfølgelig relevant.

Jeg må indrømme at jeg ikke kan huske nogensinde at have haft behov for en kædeadskiller eller nippelnøgle på tur, men jeg kan huske flere cykelferier hvor jeg har pakket både nippelnøgle og kædeadskiller separat for tilfældets skyld. Det behøver jeg så ikke mere.

Betjeningsvenlighed

Den noget korte længde af værktøjerne kan give problemer i enkelte specielle tilfælde, for eksempel ældre frempinde hvor bolten ligger langt nede. Generelt fungerer det dog fint og giver et godt, fast greb.

Kædeadskilleren virker ikke solid nok til at kunne fungere som andet end en absolut nødløsning. Ved mine tests virker det som om den ikke har ordentlig fast om kæden, og palen smutter på oversiden af kæden.

Nippelnøglen ligger rigtig smart som en række forsænkninger i kædeadskilleren. Den virker stabil og med et godt greb

Sammenfatning

Jeg mener helt klart at have fundet en værdig afløser for min trofaste AWS-4. XLC TO-M07 virker solid og valget af værktøjer virker  velgennemtænkt. Rammen i aluminium modsat det plastik der er blevet standard for en del af disse værktøjer, giver mig formodning om at jeg godt kan have dette 15 år endnu.

Du kan købe XLC multitool hos www.cykelgear.dk/XLC. Se flere typer værktøj på www.cykelgear.dk/multitool.

XLC multitool
Farver Metal blå
Pris 130 – 160 kroner
Info Med mange funktioner
Kædesmaler/sprænger
Skruetrækker Flad
Skruetrækker Stjerne
Umbraco: 2/2,5/3/4/5/6/8
Eger nøgle
Torx T25
www XLC-Parts.com
Cykelgear.dk
Vurdering