Så starter Touren igen!!

Måske får vi et drama ligesom i 1986/1985; som inspiration følger her en lille historie om forløberen til LeMonds første Tour sejr – nemlig den som var Hinaults sidste. Hinault havde i 1985 lovet at hvis LeMond kørte for ham det år ville han hjælpe ham året efter. Hvilket han jo gjorde på sin helt egen facon.

I Giroen vandt Hinault foran Moser og Lemond og med Fignon ude af Touren 1985 allerede inden start var linjen lagt til en tour sejr til Hinault. Men den kom ikke uden sværdslag. I prologen satte Hinault dagsordenen med en sejr. Iøvrigt som den første nogensinde med LOOK pedaler. På den 75 km (!) lange enkeltstart (hvor Kim Andersen iøvrigt startede i gult) vandt Hinault med 2:20 ned til nummer to , Roche og 2; 35 til nr 3, Mottet. Sidste mand på enkeltstarten blev ovenikøbet smidt ud fordi han røg for tidsgrænsen. Komfortabelt i spidsen skete der imidlertid det at Hinault styrtede på 14. etape. Røg direkte ned på næsen, der brækkede og kom i mål tilsølet i blod, men reddet af reglen om samme tid som gruppen ved styrt indenfor sidste kilometer.

På den lange bjergetape to dage senere skulle feltet over Col d Aspin, Tourmalet og op til Luz Ardiden. Med sin brækkede næse og bronkitis havde han svært ved at få luft og han blev regulært sat op af Tourmalet, men hentede næsten alle på en hasarderet nedkørsel. Men foran var Roche, Delgado, Parra og Lemond kørt afsted. Delgado stak af . Lemond fik at vide at han skulle blive bagved Roche uden at føre. Lemond var desperat efter at angribe og køre efter sejren og sportsdirektøren bag Lemond ringede til hold chef Paul Koechli der lå bagved Hinault. Koechli fortalte at Lemond kun måtte køre hvis han satte Roche af, men det overhørte Roche så Lemond ikke kunne overraske ham. De fik også at vide at Hinault var 40 sekunder efter men faktisk var sandheden at Hinault lå flere minutter efter.

Hvis Lemond havde arbejdet sammen med Roche kunne han muligvis have vundet etapen og måske også selve løbet. Om beslutningen var lavet for at forhindre Lemonds sejr står stadig i det uvisse. Faktum er at Lemond vandt den sidste enkeltstart men kun med 5 sekunder til Hinault der viste at han, trods alt og efter sit styrt med brækket næse, var yderst berettiget til sejren..

Imorgen skrives et nyt kapitel i tour historien. Jeg synes både Froome og Quintana er temmelig ulirens og håber der kommer en sensation ind fra højre. Men uanset hvem der vinder samlet ændrer det ikke på at Tour de France altid er et rigtig fedt cykelløb med masser af action og drama. God tour!!

Skrevet af Flemming Kirkegaard