Radsport Bebelaar – En autentisk cykelforretning

Skrevet af Kasper Sørensen

I Trier, i det sydvestlige Tyskland, ligger en af den slags cykelbutikker, som jeg godt kan lide. Lidt roddet, meget uformel, ingen knaldtilbud eller bannere med de nyeste dimser. En lille butik med værksted i baglokalet og et begrænset, men yderst velassorteret, varesortiment. Og, ikke mindst, en samling af cykler, trøjer og merchandise fra de største ryttere og løb gennem de sidste 20-30 år.

I selve butikken, som er på størrelse med et stort handicaptoilet, har han bl.a. Erik Breukinks Tour-cykel fra 92, Jan Ullrichs banecykel fra seksdagesløbet i Berlin i 99, Armstrongs gule trøje fra 2000, en Telekom trøje fra 96 med hele Tour-holdets autografer og meget meget mere.Der står også et lille glasskab i hjørnet, hvor der, på nederste hylde, gemte sig noget helt særligt for en Molteni-fan som mig.

Det var et Facebook-opslag i starten af juli, som gjorde mig opmærksom på denne lille butik. En uges tid senere skulle vi til alperne, og omvejen gennem Rheinland-Pfalz, er en af de smukkeste jeg har kørt i mit liv.
Butikken hedder Radsport Bebelaar, opkaldt efter ejeren, Thomas Bebelaar. Der er lukket om mandagen, ellers er der åben om eftermiddagen fra kl. 14 til 18. Da vi ankom omkring kl. 17, sad der en lille seddel på døren: “tilbage om 10 minutter hilsen Thomas”. 20 minutter senere kom han, og lukkede os ind. Professionel mekaniker og rammebygger

Thomas taler ikke meget engelsk, men forsøger så godt han kan. Han har været mekaniker på flere professionelle cykelhold, hvorfra han har samlet de forskellige ting. At dømme fra butikken, har han været mest på Milram, Gerolsteiner og Telekom – og måske Leopard-Trek. Han samler på tingene, men de er også til salg, fortalte han, dog uden at nævne nogen priser. Jeg spurgte heller ikke. Over disken hang en meget lille stålramme. Den var i Columbusrør med skriften Bebelaar trykt på skrårøret. Han laver selv stålrammerne, men denne var til 26 tommer hjul, fortalte han, som om han lige ville advare os, hvis vi tænke på at købe.

Bagerst i det lille lokale hænger også en tidskørselscykel med samme påskrift, selv pladehjulet bagpå har hans navn påtrykt. Det hvide Campagnolo forhjul er fyldt med autografer fra nogen af de store tyske ryttere. Jeg genkendte Robert Förster som en af dem.

En rigtig Molteni-delikatesse
En af de sidste ting, jeg noterede mig, var et mellemhøjt glasskab med fire hylder. Det stod lidt gemt bag en stor papfigur af en meget glad Gerolsteiner-rytter. Hylderne var fyldt med bomuldshatte og forplejningsposer. Men på nederste hylde var der noget, som sprang i øjnene. Det var et par tykke hvide bogstaver på en mørkeblå baggrund af vævet uldtråd. Der var kun et par enkelte synlige bogstaver, men der var ingen tvivl. Det var en Molteni-trøje; en af de allerførste modeller – det kunne jeg se på bogstavernes form.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Kasper Sørensen

Den var foldet meget pænt sammen, og der lå et par forvaskede læderhandsker på brystet. Trøjen lå ovenpå på umiskendelige beigefarvede Campagnolo bokse. Ved siden af lå en Campagnolo Nuovo Gran Sport bagskifter, en gammel lædersadel, en drikkedunk og en flaske Charly Gaul champagne. Hvis nogen havde observeret mig, ville de formentligt have set hvordan en vilkårlig osen rundt, på et splitsekund blev erstattet af nogle meget målrettede bevægelser. På trøjens højre bryst var en signatur, og Thomas så bekræftende på mig, da jeg spurgte om det var Merckx.

Men han forsøgte at mane mit sind til ro, ved at fortælle, at det ikke var en helt original trøje, da Merkcx ikke selv havde kørt i den. Jeg ved ikke hvad han troede jeg havde forventet, men min begejstring blev ikke det mindste forringet af den oplysning. Hvis jeg ikke var begyndt at føle mig lidt for påtrængende, kunne jeg nok have brugt en halv time længere i butikken. Heldigvis fandt jeg en gammel Carrera trøje i min størrelse, som jeg købte. Den blev luftet i alperne sammen med min Pinarello af samme årgang.

Butikken hedder Radsport Bebelaar og adressen er Brückenstraße 22, 54290 Trier, Tyskland.