Projekt: Bananiracer med Campagnolo Record

Min racer med Campagnolo Record-serie er bygget vinteren 2011/2012. Siden jeg som stor Valby-knægt trykkede næsen mod butiksvinduerne på Vigerslevvej og betragtede Lillebrors håndbyggede rammer på krogene i loftet, har jeg drømt om at håndplukke min helt egen Banani.

I dag bliver der ikke længere bygget rammer på verdens mindste stelfabrik. Udvalget er derfor ikke stort. Men blandt de tilbageværende rammer faldt jeg for en model med moderne racergeometri og bygget af Columbus Brain-rør.

En Banani er gul og lilla

Selvfølgelig skulle rammen lakeres i gul og lilla, som længe har været Bananis signaturfarver. Og de indrammer flot det gedigne håndværk og de ‘spartlede’ muffer.

Med sine oversize rør, lige forgaffel og kraftige bagstel egner rammen sig dog ikke til tåclips og skrårørsskiftere. Derfor måtte nostalgikeren på udkig efter dele af nyere dato.

Med hjælp og et godt tilbud fra en god bekendt, faldt valget på en næsten komplet Record serie fra 1995. Delene er i god kosmetisk stand, men heldigvis skulle der bruges en del tid på at fjerne gammel fedt, løsne fastgroede skruer osv. Forberedelse og montering af en ny cykel er som bekendt den halve oplevelse.

Hvordan ruller den så?

Det mærkes klart, at rammen er bygget til race. Ujævnheder mærkes med det samme i for- og bagdel, til gengæld navigerer den kvikt og kommer hurtig i fart. Og jeg og cyklen holder snildt trit med carbon-rytterne i arbejdspladsens motionsklub.

Til gengæld savner jeg den simple mekanik og æstetikken fra tidligere Campagnolo-serier. De flotte legeringer og detaljer var på retur allerede i 1990’erne, men manglerne opvejes af racer-praktik: hurtige gearskift, effektive bremser og lethed.

Næste skridt

…er at finde en Record sadelpind fra samme periode, så gruppen bliver komplet. Et par Shamal-hjul – cyklen er pt. monteret med de billigere Zonda – er derfor også på ønskelisten. Et par standard-hjul bygget på Record-nav kan dog også gøre det.

Skrevet af nikolai@velopress.dk

Specs:

– Ramme: Håndbygget Banani, Columbus Brain
– Garniture og skiftere: Campagnolo Record
– Styrfittings: Campagnolo Record
– Sadelpind: Campagnolo (formentlig Athena)
– Styr og styrbånd: Cinelli
– Frempind: 3T
– Hjul: Campagnolo Zonda 16 R monteret med Continental Sport (700 X 20C)
– Sadel: San Marco Rolls
– Pedaler: Time RXS
– Flaskestativer: No name (taget fra pensioneret Motobecane Grand Touring)

Flere billeder: