ALAN Super Record 1983

En kort gennemgang af renoveringen og monteringen af en ALAN Alu-ramme fra 1983.
 
 
En dag jeg sad og browsede på http://fixie-king.dk faldt jeg over et gammelt ALAN aluminiumsstel der var til salg. Prisen var OK, men standen var ukendt. Udover en kortfattet beskrivelse var der bare dette billede:
Som det kan ses er de markante muffer meget anløbne og decals slidte og ødelagte.
 
Jeg kan huske disse rammer fra de kom frem og jeg havde altid gerne ville prøve at køre på en sådan, så jeg slog til og fik den.
 
Da jeg fik rammen hjem viste det sig til min store glæde at alle rør og muffer var hele og uden alvorlige mærker. Jeg gik i gang med at fjerne de sammenvoksede styrfitting og kranksæt og pudse på muffer og samlinger. Selve pudsning af mufferne var forholdvis nemt med en boremaskine pudser og tog vel sammenlagt et par timer for alle muffer, for- og baggaffel.
Den største udfordring var at fjerne de gamle decals, der var næsten vokset fast til rørene. Jeg prøvede alt hvad jeg har af “skrappe” kemikalier, men intet syntes at virke. Det vistye sig dog at eloxeringen af rørene er så hårdfør, at jeg kunne fjerne dem med en hobbykniv, uden at efterlade mærker på rørene. Jeg anskaffede et nyt sæt ALAN decals fra http://stores.ebay.com/Cyclomondo.
 
Efter lidt research på nettet, blandt andet på http://velobase.org, besluttede jeg at den skulle forsynes med primært Campagnolo Super Record serie. Det er ikke umiddelbart noget jeg ligger inde med, og der var ikke umiddelbart noget interessant på ebay, dba eller andre auktionssites. På http://vintage-bikes.com fandt jeg et Super Record groupsetinklusive nav og saddelpind. Han kunne blandt andet levere bremserne med klassiske møtrikker.
 
Saddelpinden på disse ALAN er lidt udfordrende, da den kun er 25,0 mm i diameter og kun kan gå ca. 100 mm ned i røret til den støder mod en recess. Den Campa SR pløk jeg havde var desværre for kort, så jeg måtte skaffe en ny. Det er ikke så nemt at finde pløkke med 25,0 mm diameter. Det endte med en snyde vintage fra http://veloorange.com

 
“Jomfru”-turen gik til rungsted havn med en Cocio.

Den kører absolut super og er meget levende. Jeg havde læst forskellige steder på nettet at disse limede alu-rammer godt kunne blive lidt slappe med alderen, men det er bestemt ikke tilfældet her. JEg har siden skiftet dæk til etpar VeloFlex Pavé, de ruller som en drøm, men de punkterer for et godt ord.

6 comments

  1. Jamen frans, den er blevet så flot! Fantastisk at du ville bygge den så fint op igen. Glad for at jeg solgte den til dig.

  2. Hej,
    Har lige læst annoncen omkring den flotte renovering af ALAN cyklen. Jeg har indtil for 14 dage siden, været den glade ejer af en tilsvarende blå ALAN cykel som jeg har haft siden jeg var 16 år – mere end 30 år. Jeg savner min cykel rigtig meget og vil rigtig gerne købe en ny(gammel) for ’80’erne. Størrelsen skal være 51-54 cm.

    Hvis nogen kender nogen hører jeg gerne fra jer. Det kan enten være rammen eller en komplet cykel

Comments are closed.