Post Danmark Rundt og alt det andet…

Så starter post danmark rundt snart. Med deltagelse af alle de bedste hjemlige ryttere plus en del professionelle hold. For at blive udtaget til noget på hjemlig grund i gamle dage, måtte man køre det der kaldes iagttagelses løb. Så er landstræneren bagved feltet på MC eller i bil og kigger nøje på hvem der så skal udtages. Det gjorde han ihvertfald engang, sådanne løb måtte de professionelle ikke deltage i. Der var prof og amatør og det var adskilt. Idag findes iagttagelses løb ikke i samme form, det hedder jo Post Cup idag og rytterne på deres teams har ikke nogen decideret forskel på professionelle og amatører.

Holdene idag har allerede sæsonprogrammet klar til alle opgaver og skal kun udtage deres folk indbyrdes på holdet. Der er kun enkelte landsholds opgaver på en sæson og det er VM/EM/OL. I 80erne blev man udvalgt af landstræneren til samme løb, men også en lang række 1-dagsløb, etape løb og store udenlandske gadeløb – for at udtage blandt alle de mange talenter, gjorde UK (udtagelses komité) chefen det efter iagttagelses løbene og derfor samlede den slags løb udsat for en enorm interesse og det var både blandt tilskuere, ryttere og medier. DR (den eneste mulighed dengang) var altid repræsenteret ved løbene, og der var fyldige uddrag fra dem i søndags sporten om aftenen. Hvis man skulle være professionel i 80erne så skulle man vinde nogle landsholdløb i udlandet eller også skulle man ned og bevise sit værd i udlandet i en amatør klub. Så iagttagelses løb var vigtige.

I 1983 blev 3.afdeling af Tuborg Cup kørt i Hvidovre. Det var iagttagelsesløb og hele den danske elite var med. Uden at fornedre eliten herhjemme idag, var der dengang bare flere navne der sprang en i øjnene når man så startlisten. Istedet for at køre på de samme store hold så kørte de i en masse forskellige klubber. Per Rydicher -KCK, Michael Marcussen – Esbjerg, Ole Redsted – Amager, Ole Byriel – Aarhus, Vagn Scharling – DCR, Jack Arvid Olsen – Amager, Henning Jørgensen – Herning, Rene W. Andersen – Amager, Ole Erichsen – Næstved, Bjarne Riis – Herning, Johnny Weltz – CC Gladsaxe, Dan Frost – Hvidovre, Jens Veggerby – ABC , Jesper Skibby – Køge, Brian Holm – Amager, Jens Knudsen – Slagelse, Rene Lynge – KCK, Preben Lindquist – Køge, Michael Guldhammer – Vejle. For lige at nævne nogen af dem der i k k e kom med i det afgørende udbrud den dag i Hvidovre 1983. Idag kender man en brøkdel af navnene for der er ikke rigtig samme opmærksomhed om de danske løb mere og der sidder nogle kæmpestore teams der har 12 gode ryttere hver. Er man solist har man ikke en chance.

Førhen var rytterne spredt i alle mulige klubber og løbene var ofte meget mere livlige end de monotome team taktikker idag. I 1983 kom 10 mand væk midtvejs, og her ses et billede af slutspurten, hvor tilskuerne står tæt langs med vejen. Sorøs kæmpe talent Kim Bybjerg vinder foran Jørgen V Pedersen – KCR og så får Kim Eriksen, fra Team Esbjerg, klemt sin Asmussen ind foran Ordrups Allan Jacobsen yderst til højre. Kim Eriksens chef i Esbjerg var tidligere OL 100 km holdløbs medaljevinder, Jørn Lund. En barsk herre, og han mente at det var en spildt dag når nu Kim kun blev nummer 3. Især fordi Lars Jensen kørte spurten for Kim. Ikke så meget kammerateri, det er kun sejren der tæller.

Jack Arvid Olsen Amager blev nummer 5 , Per Pedersen – Herning 6, Palle Andersen fra Kalundborg er skjult på 7. pladsen og Allan Møller – Ordrup blev nummer 8 . Lars Jensen – Esbjerg blev nummer 9 . En perlerække af ryttere der virkelig satte Danmark på verdenskortet i cykelsporten op gennem 80´erne.

Iøvrigt vandt Betina Falsing samme dag damernes cup løb, og Gert Hinke – ABC blev nummer 2 hos juniorerne efter Odders Bo Hougård, men foran Rolf Sørensen, Alex Pedersen, Søren Busk og Henrik Albæk. Efter sådan et løb blev man så udtaget til et væld af ture som dengang næsten udelukkende lå i DCU regi. Bl a 100 km hold løb i finland, GP Wilhelm Tell i Schweiz, Fredsløbet i Polen, Verdensmesterskaberne osv., anderledes dengang men bestemt ikke mindre underholdende end idag.

Skrevet af Flemming Kirkegaard