Paris-Roubaix – “En forårsdag i helved”

Paris-Roubaix er cykelhistoriens ældste og mest prestigefyldte løb. Med sine 260 benhårde kilometer i en blanding mellem asfalt, grus, mudder og ikke mindst brosten er det en ren kamp for overlevelse, hvor det kun er de aller stærkeste der kan gøre sig forhåbninger om at gennemfører.

Den første udgave af løbet blev kørt i 1896 og skulle bruges til at indvige den nyopførte cykelbane i industribyen Roubaix. Løbet blev vundet af den tyske rytter Josef Fischer i tiden 9 timer og 17 minutter – en indikation af at kørselsforholdene nok heller ikke var helt optimale dengang.

Løbet har altid været et gevladigt tilløbsstykke i Frankrig og Belgien og på listen over store legender der har vundet står skrevet Rik van Steenbergen, Fausto Coppi, Eddy Merckx, Francesco Moser og Bernard Hinault mfl. Rekord i antal sejre har Roger de Vlaeminck (f. 1947), der vandt 1972, 1974, 1975 og 1977.

I år køres det 108. løb søndag den 11. april, hvor flere af de tunge klassiker drenge har bebudet storform. Blandt andre vores svenske nabo Thor Hushovd, der flere gange har blandet sig i topstriden, sidste års vinder – super sprinteren Tom Boonen og Filippo Pozzato.

En god opvarmning til løbet er at se eller gense Jørgen Leths “En forårsdag i helved”  fra 1976. Den fantastisk fortælling om de store dramaer og magtkampe der udspiller sig når afgørelsens time udspiller sig.