“Le moment de vérité”. 1. juli. – prolog – Tour de France 1989 – Luxemborg.

Skrevet af Ove Simonsen

Én som ikke kom for sent til sin starttid på Avenue de la Liberté i Luxemborg var Laurent Fignon. Efter et fantastisk Giro d’Italia, som nok mest huskes for Fignons kamp mod en veloplagt Flavio Giupponi (Malvor – Sidi), var selvtilliden i top. Her ses Fignon fuld koncentreret før sin start på prologen. Det var længe siden man havde set ham sådan og et tegn på at han var i fysisk topform og med høj moral.

Denne dags prøvelse gik over al forventning, men dette års Tour de France bød senere på flere markante problemer på netop tidskørslerne for Laurent Fignon og hvad værre var – en genfødsel af amerikaneren Greg Lemond (ADR). Godt nok vandt Super U den skrappe 45 km holdtidskørsel, som udgjorde 2. etape. Det blev til sejr foran så stærke mandskaber som Panasonic og Superconfex. 5. etape bød på 73 km enkelstart fra Dinard til Rennes og der blev tale om genopstandelse for såvel Greg LeMond, som vandt etapen og vinderen af TdF året før, spanieren Pedro Delgado. “Perico” havde genfundet selvtilliden efter sin fatale fejl på prologen med efterfølgende sammenbrud på holdtidskørslen. Den lille spanier med det skrappe antrit på de stejeste stigninger brugte kun 24 sek. mere end Greg Lemond på den næsten pandekageflade rute til Rennes, en stor bedrift i sig selv. Laurent Fignon endte på en hæderlig 3.plads denne dag – 56 sek. efter LeMond.

Værre gik det for Fignon på 15. etape – en bjergenkelstart på 39 km fra Gap til Orcières Merlette. En 10. plads med en tid 1 min. 44 sek. dårligere end denne dags vinder Steven Rooks (PDM). Helt galt gik det så på den sidste tidskørsel på 24,5 km fra Versailles til Paris. På trods af flot solosejr i gult på 18. etape til Villard de Lans, hvor Fignon udbyggede sin føring til Greg LeMond fra 26 til 50 sek. var katastrofen ikke til at undgå. En skadesplaget Fignon får aldrig rigtig gang i cyklen på turen ind til Champs Elysées og LeMond sejrer 33 sek. foran Thierry Marie (Super U) men vigtigere endnu – hele 58 sek. foran Fignon.

3 ugers kamp om sekunder ender med den mindste sejrsmargin i TdF’s historie, desværre for franskmændene med nederlag i hjertet af Paris til deres eget bysbarn.

Resultat (7,8 km ITT)
1. Erik Breukink (PDM) 9 min. 54 sek. (47,27 km/t)
2. Laurent Fignon (Super U) á 6sek.
3. Sean Kelly (PDM) s.t.

Greg LeMonds genopstandelse kan faktisk aflæses et par uger inden dette TdF. Et par uger forinden afsluttes Giro d’Italia med en 54 km. enkeltstart fra Prato til Firenze. Den vindes af amatørverdensmesteren fra Montello ’85 Lech Piasecki (Del Tongo) med Greg LeMond sølle 1 min. 3 sek. efter. Så glad for dette resultat var LeMond at han fra altanen på sit hotel senere på dagen råbte “I’m back” – hvor fik han dog ret.