I Merckx’s pedaltråd – Historisk Tour etape på stålcykel

Skrevet af Kasper Sørensen

Meget længe havde jeg set frem til denne majdag, hvor jeg tog kampen op med en legendarisk Tour de France etape. Min Molteni stål-cykel og min matchende uldtrøje var helt klar – og det var jeg også. 4. juli 1969 blev en historisk legenede født i Tour de France. Eddy Merckx vandt sin første etape i Tour de France. Det var 6. etape, og den gik fra Mulhouse til Ballon d’Alsace.

Jeg havde trænet hele foråret, for det skulle gøres ordentligt. Cyklen var monteret med en komplet Campagnolo Nuovo Record gruppe, med 52/42 foran og en 14/28 bagved. Eddy Merckx kørte formentlig selv op med laveste udveksling på 44/26, men han var også Eddy Merckx. Et par dage forinden denne etape, passerede Touren Merck’s hjemby i Belgien. Et følsomt øjeblik. Få uger forinden lå han til at vinde Giro d’Italia, men blev under mystiske omstændigheder smidt ud af løbet pga. en dopingprøve. For belgieren selv, og hans fans, var det rent myteri; udtænkt for at få en italiensk vinder. Han var overvejede at opgive cykelkarrieren, men han valgte at køre Tour de France. Han var tilbage, indebrændt og hævngerrig.

Etapen startede i bilbyen Mulhouse gik over Grand Ballon, La Gross Pierre og til sidst med mål på Ballon d’Alsace. 130 km. og 3000 højdemeter. En god udfordring på stå.

11265254_10155573712480596_4736011597179636675_n

Første stigning, Grand Ballon, er 21 kilometer og bød på konstant regn. Det gik over i sne på de sidste par kilometer. Vi nåede toppen godt forkomne, men vi vurderede at det blev lidt for risikabelt at fortsætte, så vi udskød resten til dagen efter.

Først på toppen i 69’ var den belgiske klatrer Lucien van Impe. Det meste af feltet forventede en rolig dag, uden de store udfordringer. De store bjerge i alperne og pyrenæerne kom jo først senere. Touren det år var startet i et hæsblæssende tempo, og de fleste troede Merckx var på vej til at køre sig selv i kælderen. Hans store rival Pingeon blev sat grundigt denne dag, men Merckx’s kørsel virkede nærmest beroligende på ham. Merckx sled sig selv op, og ville gå ned, når de ramte de rigtige bjerge.

Solrigt og varmt cyklede vi op og fortsatte fra Le Markstein. Over det smukke plateau og ned til La Bresse. Nedkørslen var teknisk men rigtig sjov. Ocana styrtede her i 69′, og måtte opgive sine chancer i det års tour. Efter La Bresse begyndte en fem kilometer opstigning til Gross Pierre. God jævn stigning.

11245488_10155573710470596_159651604914485028_n

Rudi Altig angreb for etapesejren hen mod bunden af La Gross Pierre. Han kørte alene over toppen. Få minutter efter kom feltet, som nu var én favorit fattigere. Luis Ocana var styrtet på nedkørslen fra Gran Ballon. Han gennmførte etapen, men måtte udgpå et par dage senere.

Efter toppen på La Gross Pierre er der ca. 50 km. til sidste opkørsel til Ballon d’Alsace. Store veje med god vind. Her var følelesen fra 1969 lidt for realistisk. Alene på de store vindblæste veje. Modløsheden indfandt sig hurtigt efter bare et par kilometer. Jeg så frem til at dreje ind mod Saint-Maurice-Sur-Moselle, hvor opkørslen til Ballon d’Alsace starter.

Merckx kom fri af feltet med en lille gruppe kort efter toppen af La Gross Pierre. Roger De Vlaeminck var blandt dem. De hentede Altig og Merckx kørte sig til solo sejre på Ballon d’Alsace. De kunne ikke følge ham, og han satte dem én for én fra sit hjul. Det var første og sidste gang De Vlaeminck forsøgte at tage kampen op mod Merckx i en Grand Tour.

En belgier på toppen af Ballon d’Alsace var meget begejstret for at se sin landsmand hyldet med min Molteni cykel og min Molteni trøje. Før jeg fik sagt noget om vores rute, nævnte ham selv Ballon d’Alsace som Merckx første rigtige styrkeopvisning i Touren. En legende blev født i Tour de France historien den dag.