Grand Prix Vejle Ådal – et vintage cykelløb for ryttere af jern på cykler af stål

1965070_10152266579794876_1694930752_n

Grand Prix Vejle Ådal har ligget i støbeskeen i et par år. Vi har set, hvordan interessen for vintage-cykling har taget fat i Danmark de seneste år. Det er kun tre år siden, at Danmark fik sit første vintage-cykelløb. I år kan Danmark byde på hele seks – måske syv rene vintage-cykelløb. Så nu var det tid til, at Grand Prix Vejle Ådal skulle foldes ud.

Vejle Ådal – et fantastisk landskab
Mange cykelryttere kender Vejle – og specielt bakkerne omkring Vejle: Munkebjerg og Kiddesvej, kendt fra Post Danmark Rundt og Kongeetapen, er efterhånden legendariske stigninger. Men vi kunne ikke forestille os et vintage-cykelløb så tæt på Vejle by. Vi synes, at et vintage-cykelløb kræver åbent landskab. Historisk landskab. Og ikke mindst – ”paveer”, eller rettere, ”strade bianche”, som grusveje hedder på cykelsprog.

Fra Vejle og godt 20 km mod vest løber Vejle Ådal. Et helt enestående landskab og vild natur. Dannet gennem de to seneste istider, hvor is og smeltevand skabte den bakkede og knoldede topografi. Det er et landskab, som byder på et formidabelt cykelterræn. Små landeveje, som snor sig gennem et kuperet landskab – og mange steder går landevejen over i grusveje.

En tidslomme
Midt i dette fantastiske stykke Danmark findes tidslomme: Bindeballe. Bindeballe Station. En stationsbygning ligger dér, som den så ud i slutningen af 1950′erne. Lige overfor stationen ligger Bindeballe Købmandsgård – som nu er et købmandsmuseum, hvor der stadig drives diskbejent købmandsforretning. En mere perfekt ramme findes ikke til start- og målområde for et vintage-cykelløb. Det er også i denne Morten Korch’ske rammen, at ryttere, vintagecykling-entusiaster og pårørende, vil indtage den efterfølgende forkost.

Rute med historiske vingesus
Ruten til Grand Prix Vejle Ådal er på godt 61 km. Den snor sig gennem det historiske landskab – forbi idylliske bondegårde, dambrug, savværk, bødker. Op og ned af bløde stigninger, gennem lange grusveje, en nedlagt jernbane og ikke mindst den historiske Hærvej. Ruten svinger bl.a. forbi Tørskind Grusgrav, hvor Robert Jacobsen har bygget 8 store monumentale skulpturer, Egtvedpigens Grav, vikingebroen Ravningbroen, Randbøldal og Engelsholm Slot.

Pave
Ruten består af flere lange opkørsler, hvor rytterne får brug for at danse i padalerne. Men mindst lige så mange lange nedkørsler, hvor der kommer vind i håret eller kasketten – og de op til nogle steder godt 3 km lange pavér, vil med sikkerhed give udfordringer, skidt og støv til rytterne .

Hvad kræver det at være med
Betingelse for deltagelse i løbet er, at du stiller op på en vintage-cykel, hvor stellet er af stål. Der stilles ikke skrappe krav om kabelføringens eller gearvælgernes placering.
Enkelte vintage-cykler med aluminiumsstel (f.eks. ALAN og VITUS) tillades.
Der stiller ikke noget krav om udstyr og påklædning. MEN der sættes stor pris på, at deltagere vil gøre sig umage i, at tilpasse påklædning og udstyr efter vintage-cyklen og dens tidsperiode. Vintage-cykelløb handler i høj grad også om god stil og appearance.

Præmier og dagens kannibal…
Efter løbet tildeles der præmier for flotteste vintage cykel og flotteste ekvipage. Derudover tildeles der også forskellige hæderspriser – bl.a. dagens fighter, til den rytter, som har slidt og slæbt på særlig vis under løbet, dagens kannibal, til den rytter, som har udvist stor styrke og dagens vandbærer, til den rytter, som har ofret sig og givet hjælp og støtte til andre. Med hæderspriserne følger, at rytteren får opkaldt en pavé efter sig.

foto-1024x685

Vi glæder os til, at kunne byde en masse ryttere, vintagecykling-entusiaster og andre gæster velkommen til Grand Prix Vejle Ådal. Vi glæder os til en tur ud af nostalgiens landeveje…

Mere information og tilmelding findes på Grand Prix Vejle Ådals hjemmeside: grandprixvejleaadal.dk

Niels Bjørnsteen & Per Hansen