Cykelklassikeren Stjerneløbet genoplives

Stjerneløb

Skrevet af Bo Wacker

Roskilde Cykle Ring & DGI vil i samarbejde genoplive denne danske cykel klassiker. Stjerneløbet i Roskilde er et af verdens ældste cykelløb (kørt første gang i 1895) og er i en dansk kontekst kun overgået af Fyen Rundt, der blev kørt første gang 1894. Til sammenligning blev Paris-Roubaix kørt første gang i 1896.

Stjerneløbet som koncept behøver nok ikke nogen nærmere præsentation, men kort kan det siges at løbet typisk har bestået af 5 forskellige ruter (arme i stjernen) med udgangspunkt i et torv (Stændertorvet i Roskilde). Løbet har typisk været mellem 100 & 120 km langt og de sidste mange år var der 60 inviterede ryttere til start. Disse ryttere blev så (via lodtrækning) fordelt med 5 x 12 ryttere til at køre de forskellige ruter i en tilfældig rækkefølge.

Løbet var altså en sælsom blanding af enkeltstart og linieløb. Spændingen bestod selvfølgelig i hvem der var første mand på torvet efter at have kørt de 5 ruter.

Koncept kan give anledning til ”held i lodtrækningen” samt der er mulighed for at hjælpe (pace) udvalgte ryttere i forbindelse med løbet.

Løbet har også været afholdt under andre former (færre ruter og deltagere) og ved andre lokaliteter, blandt andet på Hestetorvet i Roskilde og på torvet i Køge.

Den første cykelklub i Danmark, Dansk Bicycle Club, DBC, der blev stiftet i 1881, har igennem åerne været arrangør af cykelløbet. Roskilde Cykel Ring har dog indgået en aftale med DBC om at genoptage løbet i respekt til løbets mangeårige historie.

Løbet har igennem årene haft mange kendte ryttere som vinder. Den mest vindende rytter i de tidlige år er nok den danske verdens og olympiske mester Henry Hansen, som vandt løbet mange gange i 20érne & 30érne. I nyere tid er Ole Ritter nok den mest kendte rytter der i en årrække dominerede løbet. Sidste gang det blev kørt i 1997 var det Kim Markussen der vandt.

Der kan skrives mange og lange beretninger om løbet og der er mange spændende historier og anekdoter at fortælle. En ting er dog sikkert og det er at det er et fantastisk koncept og et kendt brand, som vi i behørig respekt for historien forsøger at genoplive. Det er en ordentlig mundfuld organisatorisk, logistisk og økonomisk, så det er også nødvendigt at tænke i nye baner for at det skal blive en succes. Derfor kan cykel Danmark se frem til blandt andet et motionsløb samt et holdløb i forbindelse med genoplivningen af Roskildes Stjerneløb 2014.

Stjerneløbet er planlagt til at blive gennemført 3. august 2014 i Roskilde.