Columbus – De legendariske rør

Har du en smule kendskab til klassiske racercykler, kan du helt sikkert også nikke genkendende til navnet Columbus. Firmaet har været på banen siden 1919, hvor den unge Angelo Luigi Columbo stiftede firmaet med den ambition, “at drive en forretning der kunne skabe et ærligt og fair overskud”

Optil 70erne arbejdede firmaet også for bil-, båd- og luftfartindustrien, men i 1977 dannede Angelos søn Antonnio et selvstændig fortagende for udelukkende at beskæftige sig med sin store passion, nemlig cykling. Han ville benytte sig af firmaets store ekspertise og udvikle rør konstruktionen, brugt til cykelstel, indenfor cykelsporten.

Første skud på stammen var Cyclex stål, en type der er speciel fremstillet til brug indenfor cykelsporten. Senere fulgte Nivacrom, der var en af Columbus største innovative opfindelser. Med Nivacrom som grundlag, udviklede man en serie af 11 aerodynamiske rør (AIR 1980), der blandet andet blev brugt af Moser, Rominger og andre kendte enkeltstartsspecialister.

Columbus rørtabel

I 1987 kom MAX, en banebrydne konstruktion med elipse formede rør, bygget til at give rammen maksimal styrke ved høj belastning. Af senere konstruktioner kan nævnes GENIUS, MEGATUBE, NEMO mm..

Gennem 80erne og 90erne har mange legender og verdensmestre vundet utallige titler på cykler bygget efter Columbus principper. Firmaet er blevet legendarisk for deres rør konstruktioner og den betydning de har haft for cykelsporten. Størstedelen af europæiske cykelbyggere og producenter har brugt Columbus til fabrikation af stel.

One comment

Comments are closed.