Boganmeldelse af ”Ritter”

Skrevet af Niels Bjørnsteen

Flemming Enevold fortæller Ole Ritters spændende livshistorie på en varm og åbenhjertig måde – og man kan hele tiden fornemme Ritters på en gang både fandenivoldskhed og skarpe humor.

Ole Ritter var danmarks første cykelrytter, som fik et stort internationalt gennembrud. Han var også en af de allerstørste cykelryttere i sin tid – vel og mærke i en tid, hvor historiens megastjerner; Jacques Anquetil, Eddie Merckx, Felice Gimondi og Louis Ocana også var aktive.

Bogen er en fortælling ikke kun om Ritters fantastiske cykelkarriere. Den går også helt tæt på hans dramatiske barndom som fattig bondedreng, og hans forældres kamp for at få dagen og vejen til at slå til – og deres tragiske livshistorie.
Ritter fortæller om en cykelkarriere, der startede på de sjællandske landeveje, hvor han kæmpede med både de etablerede ryttere, Danmarks Cykel Union – og sit eget eksplosive temperament. Karrieren fortsatte som eneste danske professionel i Italien, hvor Ritter for alvor fik stjernestatus – på grund af hans specielle karisma og ikke mindst på grund af han enestående talent for den enesomme kamp mod uret – enkelstarten.

Ritter fortæller i bogen et hav af røverhistorier fra de europæiske landeveje i 60’erne og 70’erne, hvor de store legender udkæmpede de store slag. Men Ritter fortæller også historier om et fantastisk sammenhold imellem de store stjerne uden for konkurrence. Ritters bedrifter i mange udgaver af Giro d’Italia, hans forskellige rekordforsøg og adskillige verdensrekorder, giver et indblik i en svunden cykelverden, hvor det f.eks. var helt normalt, at sætte et angreb ind, når en konkurrent var styrtet eller havde defekt.

Ritter fortæller om sit spændende liv på en let og uhøjtidelige måde, der bringer læseren tæt på Ritter selv og de kvaler han specielt havde i slutningen af sin karriere – og senere i forbindelse med hans kræftsygdom.

Ritter er en velskrevet bog om en stor personlighed, danmarks største cykellegende. Bogen må og vil blive et ”must have” for alle cykelinteresserede – og specielt for folk med passion for vintage cykling.

Ritter, af Ole Ritter og Flemming Enevold
– 375 sider
– Udgivet 31. oktober 2013
– Forlag: People’s Press