Boesen Cup 1978 – 2. del

Skrevet af Mogens Gamst

I 1978 havde KCK 60 års jubilæum. Man ville arrangere et cykelløb over 3 dage, der sagde “spar to” til alle andre cykelløb i DK. løbet kom til at hede Boesen Cup, idet en af klubbens mangeårige medlem, og tidligere cykelrytter, Arne Boesen trådte ind som finansiel garant/sponsor. Man havde samlet et flot felt, med 80 amatører og 30 professionelle.

Arne Boesen syntes ikke at feltet var stjernespækket nok, og ringede til mig en fredag formiddag, og spurgte mig hvor Francesco Moser var henne i verden. Jeg vidste, at han kørte Giro d’Italia. Arne sagde, “Vi må ha’ fat i Moser, vi flyver til milano i eftermiddag, han skal med i mit løb”!

Jeg opponerede lidt, han var jo verdensmester, og kostede sikkert mange penge at få til vores løb. Arne stod fast, klubbens formand Erling, Arne og jeg fløj til Milano fredag (Giroen sluttede i Milano søndag), så vi havde travlt! Vi skulle finde Moser’s hotel, glemmer det aldrig, for vi kørte til stedet, hvor de havde boet dagen før. Måtte køre ca. 200 km yderligere og fandt frem til det sted hvor Sanson holdet boede.

I mellemtiden havde vi besøgt et andet team, idet svenskeren Bernt Johanson boede på et hotel tæt på Mosers, og ham kunne vi jo ligeså godt få med i løbet. Bernt fik massage og jeg gik lidt frækt ind og spurgte om han kunne komme til DK og løbet. Vi talte lidt økonomi, og Bernt sagde ja! Så var der da noget der var lykkedes!

Som sagt fandt vi Moser og Sanson holdets hotel. Arne skubbede til mig, og sagde “nu er vi taget helt herned, nu må du ind og spørge om han kan komme?!” Jeg tog mod til mig, og gik ind. Jeg fik med det samme at vide, at han havde ikke tid, og han kunne i hvert fald ikke komme til et helt ligegyldigt løb i Danmark. Jeg måtte gå tilbage til Arne med denne besked. “Du må prøve igen, prøv nu for f….., det har jo været temmeligt kostbart at tage helt herned”.

Gik ind igen og fik fat på Phil Edwards, en englænder der kørte på holdet med Moser. Han sagde, “jeg giver dig lige et vink, når vi er færdige med presse og aftensmad, så kan du komme med op”.

Vi ventede en time, så kom følget ud. Phil vinkede, og jeg røg “på hjul” med op. Her sad jeg med Moser, Phil Edwards, og fire andre proffer. Al snak gik igennem Edwards, jeg kunne ikke italiensk! Pludselig gik døren til værelset en italiensk kvindelig tifosi kom brassende ind, råbte Francesco, Francesco. Hun blev hurtigt gelejdet ud, og vore “forhandlinger” gik igang. De mundede som bekendt ud i at Moser, De Vlaminck og 3 andre stillede op, men der skulle lige et dramatisk issue til. Man spurgte mig om der var doping kontrol i løbet. Hvad skulle jeg svare, det havde vi slet ikke diskuteret igennem.
Jeg sagde, “næh, det mener jeg ikke at der er”. Godt så kommer vi!

Vi kørte tilbage til Milano sent den aften. Dagen efter, altså søndag sluttede løbet i Milano. Vinder af Giro’en blev Johan de Muynck, og jeg sagde til Arne, at ham skulle vi altså ikke have med. “Nej, men kan du ikke se det orkester (5 kvinder i pink dress), der spiller oppe på tribunen, sådan et band skal vi også ha’ i mit løb”.

Vi fik Moser, De Vlaminck, et topløst orkester og i det hele taget et super felt med i løbet. Når der står, at Moser foretrak Smørum i stedet for evt andre løb på samme tidspunkt, forstår jeg det godt. Han vandt Boesen Cup, og jeg ved at alle de 80 amatører der var med, aldrig glemmer da profferne satte sig i karakter, og kørte med en hastighed hvor selv de bedste herhjemme blev sat fra hjul.

De Vlaminck, Moser, Phil Edwards, Godefroot, Van Springel, Sercu, Pijnen, Danny Clarck, Pfeffgen, Don Allan, Bernt Johansson, var nogle af navnene, de hjemlige Bausager, Marcussen, Finn Clausen var blot nogle af navnene, samt national hold fra 6 nationer og så 80 danske amatører. Et superløb, som alle fra dengang husker.

Tak til Mogens Gamst og René Preuthun for første kilde beretning og kilderesearch.

2 comments

  1. Hej, Mogens (Gamst) Solgte du mig ikke engang i 80èrne en rød ramme hvor der var lagt en avis i klarlakken så man på sadelrøret kunne se avisen spejlvendt og en let påklædt dame der havde haft sit billed i avisen ?
    Mvh. Jørgen Hartig

Comments are closed.