Banani Klassiker løbet 2014

Banani

Skrevet af  John Frejlev Foto: Banani

Trods en ny adresse er alt så genkendeligt; Pedalarmsnøglen i kaffen, inventaret.

I det lilla Bananiværksted med de mange kendte reklame skilte, taler jeg med Søren Rasmussen om Banani klassiker løbet 2014, der køres i Tisvilde den 21. Juni:

Hvad er inspirationen og hvorfor køre et klassikerløb?
Inspirationen til et klassikerløb kommer fra cykelsportens hjemland, Italien. Her har der i flere årtier været en tradition med at gamle ryttere og cykelfanatikere samledes på de lokale caffeer – og kørte et årligt race: Competizione e amore. Kappestrid og kærlighed. Ofte er det årlige race startet med udgangspunk i en af egnens special-cykelbutikker. Først i 1997 blev det organiserede vintageløb L’eroica kørt i de Toscanske bakker. BANANI klassiker løbet blev kørt første gang i 2013.

Det var ment både som et jubilæumsløb der markerede Banani’s 60 års jubilæum som legendarisk stelbygger og cykelbutik– men også som et afskedsløb for tulle og lillebror – der som 2. generation i Banani nu lukkede den fysiske butik på Vigerslevvej. 2014 udgaven af løbet er tænkt som et samlingssted for ryttere med hang til både stålcykler – og til godt selskab. Derfor er de tidligere Banani ejere også involveret i årets løb.

Er BANANI klassikker løb et traditionelt motions cykelløb?
Med Competizione e amore – Kappestrid og kærlighed – er der jo lagt op til både race og til at nyde rutens smukke landskab. Og det gode selskab

Så nej det er ikke et traditionelt motionsløb, hvor det kun drejer sig om at komme først – men helt i Banani’s håndværksånd skal de deltagende cykler være med stel af stål – uanset fabrikatet. Så dermed er der også lagt op til meget go snak om cykelhåndværk.

Hvorfor al den snak om stål og håndværk ? Vi er i en tid der cykelmæssigt er præget af masseproducerede konkurrence cykler i kulfiber. Og nok de færreste kan sige at disse masseproducerede cykler fra asien har en personlighed. Cykler der er lavet håndværksmæssigt i stål rummer derimod masser af personlighed – og kan modsat kulfiber cyklen laves efter mål til den individuelle rytter. Og stålcyklen kan holde i årtier. Du får som rytter dermed en samhørighed med stålcyklen som du ikke opnår med andre materialer

– og cykelhåndværket og bevarelsen af den mere end 100 årige tradition er netop omdrejningspunktet for Banani og andre stelbyggere.

Historien

Hvorfor køre et klassisk cykelløb i Tisvilde – og fra en højskole?
Tisvilde højskole er en perfekt tidslomme for et klassikerløb. Det tidligere badehotel byder både på et rigtigt godt køkken – og på fine omklædnings- og bade faciliteter. Og Tisvilde højskole ligger i et meget smukt landskab. Det bakkede landskab omkring Arresø og de brede skovveje i Tisvilde Hegn er jo samtidigt et meget klassisk og kendt rytter terræn. At højskolen ligger mindre end 100 m fra stationen gør stedet helt perfekt: Cyklen fragtes gratis med toget, hvor togturen til København tager ca en time.

Tisvilde - Banani

Klassikerløbet køres på en lørdag eftermiddag med efterfølgende middag. Hvorfor nu det?
Ved sådan et arrangement er den sociale del rigtig væsentlig – at spise middag i godt selskab – en højsommer aften– på et gammelt badehotel i Tisvildeleje, vil da blive en god oplevelse.

Når middagen er højskolens legendariske chili-con–carne og salatbord med hjemmebagt brød bliver det nok ikke meget bedre!

Nå jo … det bliver bedre …for vi får også Tisvilde lagkagen til kaffen efter middagen.

Hvordan er ruten tilrettelagt? Bliver en hård?
Løbet køres på en ca. 30 km klassisk og afmærket rute der består både af landeveje og af grusveje. Vi cykler i det smukke og kuperede landskab omkring Arresø og i de skovklædte bakker i Tisvilde Hegn. Området er jo et klassiske rytter terræn, som nok mange kender. Ikke mindst fra de mange etaper i Danmark rundt som er kørt i området. Nogle af bakkerne på ruten har stigninger på ca. 9 pct, så det kan blive krævende. I et meget smukt og varieret landskab.

Ruten

Hvis løbet giver overskud, hvad skal det bruges til?
Banani har gennem årene brugt sin indgående viden om cykler og stelbygning til at forbedre bl.a. dværges cykler – og også dette non-profit arbejde fortsætter hos Banani.

Der er allerede færdigbygget en dværgramme – og bliver der et overskud fra løbet, vil det blive brugt til at udstyre og montere denne specialramme, så Banani kan give endnu en færdig cykle til dværge foreningen.

Du har selv oplevet stemningen hos italienske cykel-tifosi – hvor man samledes omkring passionen for sporten og håndværket?
det har jeg bestemt … Med en hilsen og en anbefaling fra BANANEN – skrevet på bagsiden af et af de lilla ” BANANI information”– tog jeg i midt firserne ned til det legendariske MASI værksted under Vigorello cykelbanen i Milano.

Hér blev jeg i den grad accepteret, både af MASI folket og af de lokale cykel entusiaster. Det blev til masser af kaffe, go snak og lærdom – selvom min hovedinteresse var cykelhåndværket mere end selve racet. Og på min Banani var jeg med i flere lokale race med udgangspunkt i MASI butikken. Her så jeg bla den lokale pater – en lav 120 kg gut – der på cyklen blev forvandlet til djævelen, når han i spurten kantede de lokale talenter. Herligt !. – Og det er garanteret sådan nogle oplevelser vi udveksler over middagen efter klassikerløbet.

Banani klassiker løbet 2014, køres den 21. Juni kl 14-21

Se mere om løbet på:

www.facebook.com/bananaiklassikerløbet

www.banani.dk