Lance Amstrong – Trophée Laigueglia ’93 – 1.1. UCI – 160 km.

53946Trophée Laigueglia - 1.1. UCI - 160 km.

Det er bestemt ikke altid slutresultatet fortæller hele sandheden om et løb. Der kan gemme sig mange historier/sjove hændelser bag resultaterne. Dette er nok et at de mere specielle, men fortæller om noget, hvilke forskelle der hersker mellem folks indgangsvinkel til sporten. Så hvad skete der lige her? 4 udbrydere og spurtstærke klassikerekspert Moreno Argentin bliver 4’er?

Da Lance Arstrong blev professionel på Motorola i ’92, fik man et klasseksempel på at amerikansk og traditionel europæiske cykelkultur er to næsten uforenlige størrelser.

Den unge amerikaner fik en noget turbulent start på sit liv som professionel cykelrytter. Hans første start blev Clássica San Sebastián i det nordlige Spanien, et løb som på daværende tidspunkt var en af de 10 WorldCupløb. På trods af løbets placering midt på sommeren blev denne udgave kørt i regn og kold vind – ikke lige det vejr som Lance kendte fra Texas. Kold og gennemblødt tabte han, ligesom flere andre, kontakt med feltet, men selvom andre omkring ham blot gav op, fortsatte Lance – at give op lå ikke til ham. Han kom i mål som den sidste ud af de 111 gennemførende ryttere – 27 min efter Raùl Alcala. Ikke den bedste start på en professionel karriere.

Han overvejde at forlade sporten – måske det game her var for hårdt for ham. Hans træner og mentor Chris Carmichael fik Lance overtalt til at fortsætte og forsøge lære af sine fejl. Et kort stykke tid senere gjaldt det så Meisterschaft von Zürich. Lance havde alt at vinde og intet at tabe og kørte derfor løbet som han bedste kunne – ved at angribe. Han satte et tempo som sled flere og flere op. I mål var Vjatceslav Ekimov dog hurtigst med Lance 15 sec. efter på 2. pladsen. Om ikke andet, et kæmpe selvtillidsboost for den unge, kække amerikaner . Han skulle dog ikke meget længere hen i sin karriere, før han fik en grundig lektion i at cykelløb er mere end
blot at vinde.

I foråret efter stillede Lance til start i det lille etapeløb Tour de Mediterranean i Frankrig . På en etape er Lance igen i front og ved hans side sidder ex. verdensmester og klassikerspecialist Moreno Argentin. Argentin tiltaler Lance, men tager fejl af ham og en anden rytter på Motorolaholdet. Lance bliver rigtig sur – råber og bander af den lille italiener. I ren arrigskab sætter Lance hårdt tempo i feltet, til han til sidst løber tør for kræfter og bliver distanceret. Kort efter mødes de to igen i det italienske storløb Trophe Laigueglia. Fire mand ender op med at kæmpe om sejren Moreno Argentin (Ita), Stefano Della Santa (Ita), Leonardo Sierra (Ven) og Lance Armstrong (USA).

På papiret en formsag for Moreno Argentin, men Lance Armstrong viste sig hurtigt i spurten at han ikke havde tænkt sig at give op. Han samlede al sin indebrændthed for at hævne sig på den lille italiener og hurtigt stod det klart at Lance ville vinde med Moreno Argentin eller Stefano Della Santa som 2’er. Kort før målstregen bremser Argentin pludselig op og lader såvel Della Santa som Leonardo Sierra passere ham. Lance er selvfølgelig forvirret, ind til formålet med manøvren går op for ham. De tre første ender på podiet og Argentin ønsker på ingen måde at stå ved siden af den unge amerikaner på podiet, med mindre han står i midten som sejerherre. Det var i virkeligheden den største fornærmelse Argentin kunne give Lance og noget han tog til sig. Hans amerikanske stil ville gi’ ham flere fjender i feltet og det havde han ikke brug for.

Trophée Laigueglia – 1.1. UCI – 160 km.
Date : 17/02/1993

1. Armstrong, Lance (USA) Motorola 3h51’22”
2. Della Santa, Stefano (ITA) Eldor – Viner m.t.
3. Sierra, Roberto (VEN) Clas – Cajastur m.t.
4. Argentin, Moreno (ITA) Mecair – Ballan m.t.
5. Zen, Alberto (ITA) 35″

Skrevet af Ove Simonsen