Effektiv cykelpleje – gør din cykel forårsklar

Solen har atter fundet vej gennem skyerne, og det er tid til at klargøre cyklen efter en hård vinter med masser af sne og salt. Det er i bund og grund ikke det store sortiment af cykelplejeprodukter man behøver for at gøre et godt stykke arbejde, men det sætter dog nogle krav til produkterne hvis det er første gang cyklen kommer under kærlig behandling.

Et godt produkt at starte ud med er en mulit degreaser som denne fra Finish Line. Fordelen er at den affedter krans, kæde for alt det snavs som har sat sig i løbet af vinteren. Multi Degreaser er miljøvenlig, da det er produceret ud fra Eco-Tech-2 teknik, og det gør den mere behagelig af arbejde med i modsætning til mange andre typer af degreaser. Den kan købes hos de fleste cykelforhandlere eller her hos cykelkompagniet.dk

Når cyklen er renset med degreaseren er det en god ide at vaske cyklen med en blød svamp i mild blanding af lunkent vand og sæbe – for tilsidst af skylle den over med varmt vand. Det varme vand gør at cyklen tørrer hurtigere op, og så skal du ikke bruge så lang tid på det efterfølgende. Det er vigtigt altid at starte oppe fra når man vasker cykel, for derefter at vaske den forreste del og tilsidst bagstellet, hvor der oftes er mest snavs.

Når cyklen er helt tør kan du med helt almindelig lakforsegler til biler pudse rammen og de blanke dele op. Det er dog vigtigt at vælge en type uden for meget slibemiddel og cyklen skal være helt tør inden du starter. Hvis det ikke er et overskueligt projekt kan man vælge en type der kan sprayes på som denne fra Morgan Blue Polish. Det der er fælles for lakforseglerne er at de efterlader en overflade som i en periode afstøder vand og snavs. Lakforsegleren kan købes i de fleste biltilbehørs forretninger og Morgan Polish kan du køber her hos cykelkompagniet.

Tilsidst skal kæden og alle bevægelige dele lige smøres efter. Der findes mange typer olier der rigtig gode, jeg fortrækker selv at bruge en type i dryp flaske der gør det lettere at fordele og få den rette mængde olie ud.

 

Hurtig tjekliste til cykelklargøring:

  • 10 liters spand, så skal du ikke løbe efter vand hele tiden.
  • Blød svamp, der ikke ridser.
  • Børste med stive hår til at rengøre nav, klinger, krans og gear.
  • Gammel t-shirt i bomuld til at tørre cyklen af med.
  • Degreaser
  • Vand og sæbe
  • Forsegler
  • Olie