Bordeaux – Paris: Forbeholdt jernmænd

Bordeaux-Paris

Skrevet af Flemming Kirkegaard

Folk idag tror de er jernmænd fordi de plasker rundt i Øresund og kører op af strandvejen og løber en tur bagefter. Og det er da også respektabelt nok, men rigtige jernmænd var nu nok dem der på stålrammer kørte monster cykelløbet Bordeaux-Paris i et stræk. Et løb på 588 km.

Det specielle ved løbet, der blev kørt i over 80 år, men som desværre ikke eksisterer mere , var at man i Poitiers – efter en bagatel af 210 km , kørte de resterende 370 (!) Km efter dernymotorer. Uden hjelm iøvrigt – det pis gad man ikke! Nogle overlevede overraskende  trods det. Faktisk var der to dernyer som man kan se på billedet. Hvis nu den ene brød sammen.

Engang satte Jacques Anquetil en helt vanvittig rekord. Han kørte – OG vandt – etapeløbet Dauphine Libere i Frankrig. Da løbet sluttede fløj han i privat fly direkte til Bordeaux og startede samme aften – OG vandt det 588 km lange løb. Det var bestemt ikke for hvem som helst, det krævede særlig forberedelse at køre de godt og vel 13 timer i et stræk – vel og mærke med godt over 50 i snit gennem de sidste 370 km .

Der var sjældent over tyve ryttere til start og det var oftest en af de rigtig seje drenge der vandt. Derfor et billede af Gilbert Duclos Lasalle – fransk dieselmotor , der kørte alt fra 6-dagesløb over Tour de France til Bordeaux-Paris. som han vinder her i 1983 (efter en 2. Plads i Paris-Roubaix samme år ) . Han satte sit afgørende angreb ind efter 466 km . Der var kyllingerne vist møre.